Wednesday, 20 June 2012

Moh taNam RocK MeloN...




Assalamualaikum…huh lama plak teman tak update blog ni…ngat nak update ler mggu lepas tapi disebabkan kemalasan yg teramat…sudahnye tak update2 langsung…hehehe…orait kali ni teman nak sembang or ceghiter skit pase fertigasi buah ROCK MELON plak…tak de la secara detail tapi cukup laa sekadar boleh tahu…Alhamdulillah dah dkat 2 bulan teman kat sini dan pokok2 pon udah makin besor2 dan dah ada yg bbuah pon…masa mula2 dulu memang rasa macam susah nak tanam rock melon secara fertigasi ni…tp bla dah lama2 tu dah agak terer skit la kan…hehehe…okay kalau nak tau pkk rock melon ni agak manja sebab apa??? Sebabnya pokok ni perlu dijaga dengan rapi…malah pendebungaan pon nak kena bantu jugak maknanya kita kena amek bunga jantan pastu didebungakan pada bunga betina…pastu pokok ni nak kena lilitkan stp 2hari sekali…kalau tak buat nnt bengkang bengkok la jawabnya pokok ni…okay kat bawah ni teman ada tunjuk gambor2 sepanjang penanaman fertigasi rock melon ni…bagi kome sume lagi paham…hehehe…


okey...ni masa mula2 nak tanam dulu...teman n da geng kena bersihkan rumah fertigasi ...kena pasang silvershine...setting paip dan susun bata...

ni la dianya rumah fertigasi tempat kursus teman...nampak semak sebab da lama terbiar tapi skang dah bersih pon...

ni ler dianya rupe kat dalam rumah fertigasi...

tadaa!!! hehee...
ni plak ialah baja fertigasi....yg ni namanya Baja A yg terdiri drpd nutrien penting yakni Nitrogen Phosphorus dan Kalium (NPK)

ni plak baja B yg terdiri daripada nutrien sampingan spt Calcium, Boron dan Iron...

ni plak tengah semai biji benih rock melon...sume skali ada 8 tray...1tray ada 104 pkk...

cara semainye kena menegak...bahagian yg keluar akar perlu dibawah dan yang kluar tunas plak kat atas...

ni la dianya jenis rock melon yg teman n da geng tanam...jenis glamour dan jenis ni yg paling laku kat semennjung ni...

  
ni la dianya anak pokok rock melon yg dah berusia lebih kurang 2 minggu...yg ni dah dipindahkan ke ladang yakni rumah fertigasi...

ni plak pokok yg dah besor umur lebih kurang 22 hari...time ni dah mula kena bantu lilitkan pokok2 tu dan juga buang sulur air ataupun sulur bunga jantan yg tumbuh pada 4 daun pertama...

ni la dianya bunga betina yang dah kluar untuk mnghasilkan buah...masa ni usia pokok 28 hari dan sepanjang bunga betina keluar kena lakukan pendebungaan berbantu...

ni dia cara pendebungaan berbantu...kerja2 ni kena dilakukan dari awal pagi jam 7 am hingga 10 am sebabnya waktu ni bunga betina sedang berkembang...
sebelum tu ni la dianya rupa bunga jantan...

haaa...ni dia putik buah yg udah terbentuk hasil pendebungaan berbantu...

dan selepas hari ke 38 dan seterusnya inilah hasilnya...buah yang terbentuk hasil daripada pendebungaan sebelum ni...Alhamdulillah...

Alhamdulillah...percubaan pertama nampaknya terdapat beberapa kekurangan...bese la tu budak baru belajor...skang ni kami ada tanam lagi di 2 buah rumah fertigasi yg lain dan sekarang dah pon sedang mengeluarkan bunga betina...dan kali ni kami akan buat yg lebih baik...belajor dari kesilapan...hasilnya nnt teman akan update pada masa akan datang...

*trime kasih kerna sudi singgah di blog teman...klu nak merasa rock melon moh ler datang ke Ins. Pertanian Serdang...hehehe...=)

4 comments:

  1. Salam. Boleh tahu cara pengiraan cost penanaman rock melon

    ReplyDelete
  2. Salam. Boleh tahu cara pengiraan cost penanaman rock melon

    ReplyDelete
  3. Ble tya kalo buat penanaman melon cara tbuka iaitu tanam atas batas n tdk mpunyai sungkupan adakah ia menjadi??

    ReplyDelete
  4. terbaek ler...mohon share ilmu nie...errr..nk tnya kat mana kursus fertigasi rock melon nie??

    ReplyDelete